Potrzebujemy: na dwie osoby
- 4 duże pomidory
- 1 kulka mozzarelli do roztopienia
- sól
- pieprz
- świeża bazylia lub pesto z bazylii
- 1łyżka oleju
- 0,5 szklanki wody
- bagietka
- masło czosnkowe
Przygotowanie:
- Pomidory należy dokładnie umyć i przekroić na pół.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy około pół szklanki wody i dodajemy łyżkę oleju.
- W naczyniu układamy pomidory, solimy je i pieprzymy.
- Pieczemy je w 200 stopniach w szczelnie zamkniętym naczyniu przez 20 minut.
- Przygotowujemy tosty czosnkowe z tego przepisu.
- Zdejmujemy pokrywę naczynia i na każdym pomidorku układamy plaster sera mozzarelli. I wstawiamy bez przykrycia jeszcze na 3 minuty.
- Jest to dobry moment żeby wstawić tosty.
- Wyjmujemy z piekarnika pomidorki i na każdym układamy świeżą bazylię lub łyżeczkę pesto!
- Dodajemy tosty i gotowe!
Smacznego!
Oj tak ... świetnie to wygląda aż narobiło mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńIdealne na imprezę lub obiad! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate.
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do wypróbowania ! :)
OdpowiedzUsuń