piątek, 16 sierpnia 2013

Pieczone pomidory!!!

Pieczone pomidory z mozzarellą a do tego grzanka z masłem czosnkowym to świetny obiad. Wydawać się może, że ciężko się tym najeść a to nie prawda!  Danie lekkie a zarazem syte i do tego bardzo smaczne! Dzięki temu że pomidory pieczone są w lekkiej kąpieli wodnej skórka odchodzi idealnie!


Potrzebujemy: na dwie osoby 
  • 4  duże pomidory 
  • 1 kulka mozzarelli do roztopienia
  • sól
  • pieprz 
  • świeża bazylia lub pesto z bazylii
  • 1łyżka oleju
  • 0,5 szklanki wody
  

Przygotowanie:
  • Pomidory należy dokładnie umyć i przekroić na pół.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy około pół szklanki wody i dodajemy łyżkę oleju. 
  • W naczyniu układamy pomidory, solimy je i pieprzymy. 
  • Pieczemy je w 200 stopniach w szczelnie zamkniętym naczyniu przez 20 minut.
  • Przygotowujemy tosty czosnkowe z tego przepisu.
  • Zdejmujemy pokrywę naczynia i na każdym pomidorku układamy plaster sera mozzarelli. I wstawiamy bez przykrycia jeszcze na 3 minuty. 
  • Jest to dobry moment żeby wstawić tosty.
  • Wyjmujemy z piekarnika pomidorki i na każdym układamy świeżą bazylię lub łyżeczkę pesto!
  • Dodajemy tosty i gotowe! 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Oj tak ... świetnie to wygląda aż narobiło mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na imprezę lub obiad! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis do wypróbowania ! :)

    OdpowiedzUsuń