piątek, 2 sierpnia 2013

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z naszych ulubionych zup. Jest wyrazista w smaku i dość kwaśna. Proporcje zależne są od naszych upodobań, my preferujemy bardzo gęste zupy.





Potrzebujemy:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 starte marchewki
  • pół pietruszki
  • malutki kawałeczek selera
  • kilka plasterków pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kilograma ogórków kiszonych
  • 0,5 kilograma ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pęczek koperku
  • natka pietruszki

  Przygotowanie:

  • Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaczki i startą na tarce marchewkę z pietruszką. Pokrojonego w plasterki pora i selera a także ziele i liść laurowy. Wszystko razem gotujemy aż zmiękną warzywa. Teraz możemy dodać starte ogórki z ząbkiem czosnku. Następnie doprawiamy zupę zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi. 
  • Na sam koniec dodaję posiekany koper i natkę pietruszki, dzięki temu jest ona nadal zielona i wygląda apetycznie. 
  • Zupę zagęścić można mąką bądź śmietaną - my jednak rezygnujemy z tych dodatków. 


 Smacznego!!!

2 komentarze: