Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia
 - 4 duże ziemniaki
 - litr bulionu
 - 3 łyżki śmietany 30%
 - liść laurowy
 - kilka listków mięty
 - 1 ząbek czosnku
 - pół małej cebuli
 - sól i pieprz
 
Przygotowanie:
- Cukinie należy umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Kroimy ją w kostkę razem ze skórką!
 - Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
 - Na patelni podsmażamy cebulę i przekładamy ja do garnka.
 - Obsmażamy cukinię i też przekładamy do garnuszka.
 - Do cebuli i cukinii dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem, centymetr powyżej warzyw.
 - Dodajemy sól pieprz liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Całość gotujemy aż warzywa zmiękną.
 - Kiedy zupa jest gotowa - miksujemy ją na krem.
 - Do kremu dodajemy śmietanę i kilka pociętych listków mięty.
 
Najlepiej podawać z tostami z masłem czosnkowym.
Smacznego!  
  

 
 
Ja polecam dorzucenie większej ilości czosnku - dla wyraźniejszego smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię za jej wszechstronność :)
OdpowiedzUsuń