Produkty potrzebne do wykonania ciasta:
Biszkopt:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- pół łyżki proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 350 ml śmietany 36%
- Zaczynamy od wykonania ciasta na biszkopt. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i całość lekko mieszamy łyżką by piana nie opadła. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Brzoskwinie kroimy na mniejsze części. Syrop przelewamy do garnka i podgrzewamy, wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i dokładnie ją mieszamy - nie gotujemy. Do syropu dodajemy pocięte brzoskwinie i studzimy całość. Jeśli robimy ze świeżych brzoskwiń zamiast syropu użyjmy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na zimny biszkopt wylewamy przestudzony syrop z galaretka i brzoskwiniami - nie tężejącą - biszkopt ma wchłonąć galaretkę. Dzięki temu biszkopt będzie przyjemnie soczysty! Wstawiamy do lodówki.
- W minimalnej ilości wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową i studzimy ją!
- Ubijamy śmietanę i na koniec dodajemy przestudzona galaretkę i jeszcze chwilę ubijamy. Całość przekładamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki!
Smacznego!
Uroczo słoneczne :)
OdpowiedzUsuńi like it ;) yeah
OdpowiedzUsuń