poniedziałek, 16 września 2013

Ciasto brzoskwiniowe z cytrynową pianką!

          Zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami pod cytrynowa pianką! Proste i szybkie a niezwykle smaczne! Głównym i najważniejszym składnikiem są brzoskwinie  z puszki - ale i te świeże będą ok! Cytrynowa kwaskowata pianka świetnie komponuje się ze słodyczą brzoskwini.
 Produkty potrzebne do wykonania ciasta:

Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • pół łyżki proszku do pieczenia
 Pozostałe:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 350 ml śmietany 36% 
 Wykonanie:
  • Zaczynamy od wykonania ciasta na biszkopt. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i całość lekko mieszamy łyżką by piana nie opadła. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Brzoskwinie kroimy na mniejsze części. Syrop przelewamy do garnka i podgrzewamy, wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i dokładnie ją mieszamy - nie gotujemy. Do syropu dodajemy pocięte brzoskwinie i studzimy całość. Jeśli robimy ze świeżych brzoskwiń zamiast syropu użyjmy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na zimny biszkopt wylewamy przestudzony syrop z galaretka i brzoskwiniami - nie tężejącą - biszkopt ma wchłonąć galaretkę. Dzięki temu biszkopt będzie przyjemnie soczysty! Wstawiamy do lodówki.
  • W minimalnej ilości wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową i studzimy ją!
  • Ubijamy śmietanę i na koniec dodajemy przestudzona galaretkę i jeszcze chwilę ubijamy. Całość przekładamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki!


Smacznego!

2 komentarze: