Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia
- 4 duże ziemniaki
- litr bulionu
- 3 łyżki śmietany 30%
- liść laurowy
- kilka listków mięty
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cebuli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cukinie należy umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Kroimy ją w kostkę razem ze skórką!
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni podsmażamy cebulę i przekładamy ja do garnka.
- Obsmażamy cukinię i też przekładamy do garnuszka.
- Do cebuli i cukinii dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem, centymetr powyżej warzyw.
- Dodajemy sól pieprz liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość gotujemy aż warzywa zmiękną.
- Kiedy zupa jest gotowa - miksujemy ją na krem.
- Do kremu dodajemy śmietanę i kilka pociętych listków mięty.
Najlepiej podawać z tostami z masłem czosnkowym.
Smacznego!
Ja polecam dorzucenie większej ilości czosnku - dla wyraźniejszego smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię za jej wszechstronność :)
OdpowiedzUsuń