Potrzebujemy: (na dwie zapiekanki jak na zdjęciu)
- 1 opakowanie tortellini z serem pleśniowym
- kiełbaska
- mała kostka sera żółtego
- kulka mozzarelli
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 średnia cebula
- suszone oregano i bazylia
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- olej
Przygotowanie:
- Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kiełbaskę obsmażamy na patelni.
- Ser żółty ścieramy na grubych oczkach
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Kiedy cebula się zeszkli dodajemy całą puszkę krojonych pomidorów.
- Całość musi się chwile pogotować.
- Na koniec całość doprawiamy solą pieprzem i dużą ilością suszonych ziół. Można sos osłodzić dodając 1-2 łyżki ketchupu.
- Tortellini mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Układamy warstwę kiełbaski i przesypujemy ją serem żółtym i kawałeczkami mozzarelli.
- Pieczemy 15-20 min w 150 stopniach - trzeba doglądać !
Smacznego!
i juz mam pomysł na niedzielny obiad :) dzięki!
OdpowiedzUsuń