Potrzebujemy :
- 2 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka sprite lub wody gazowanej ( ze sprite będzie słodsze)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zmiksowania jajek z cukrami na jednolitą masę, następnie dolewamy olej i sprite a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę i rozlewamy ja na pół
- Do jednej części dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao.
- Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą.
- Na środek wylewamy 2 łyżki masy z kakao a następnie dwie łyżki białej masy i tak do wyczerpania mas. Ja używałam zwykłej stołowej łyżki do zupy i dlatego pasy są tak gęste.
- Pieczemy góra dół w 180 stopniach 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto możemy wykończyć polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego
Wieki nie jadłam zebry!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zebrę, pięknie ci wyszła
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń