piątek, 13 września 2013

Tarta z kurkami !

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów, dlatego często pojawiają się w mojej kuchni. Tarta z kurkami to świetny pomysł na pyszny obiad z grzybami, których mamy jeszcze urodzaj! Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno, a pachnie obłędnie!


 Potrzebujemy:
    na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125g masła
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5łyżeczki soli 
  • 3 łyżki zimnej wody 
   na farsz:
  • 400 g kurek 
  • 1 duża cebula 
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietany 30 % 
  • mała kostka sera żółtego 
  • 1 łyżka masła
  • sól 
  • pieprz 
  • natka pietruszki 
  • 4-5 cienkie plastry wędzonego boczku  
  • szczypta tymianku
    

 Przygotowanie:
  • W misce ucieramy masło z solą i cukrem za pomocą miksera, następnie dodajemy dwa żółtka i ucieramy jeszcze chwilę. Kiedy mamy już gładką masę dodajemy przesianą mąkę i 3 łyżki zimnej wody i całość wyrabiamy już ręcznie. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. 
  • Kurki należy dokładnie oczyścić i co większe tniemy na mniejsze kawałki.
  • Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do niej kurki i tak smażymy całość kilka minut. Całość lekko studzimy.
  • Do miski  wbijamy jajka dodajemy śmietanę kremówkę i całość mieszamy. Następnie dodajemy kurki z cebulą i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Na cieście układamy plastry boczku i posypujemy całość startym żółtym serem. Delikatnie wylewamy masę jajeczną na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni bez termoobiegu na około 30- 35 minut. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz