Potrzebujemy:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 125g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 400 g kurek
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- 150 ml śmietany 30 %
- mała kostka sera żółtego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 4-5 cienkie plastry wędzonego boczku
- szczypta tymianku
Przygotowanie:
- W misce ucieramy masło z solą i cukrem za pomocą miksera, następnie dodajemy dwa żółtka i ucieramy jeszcze chwilę. Kiedy mamy już gładką masę dodajemy przesianą mąkę i 3 łyżki zimnej wody i całość wyrabiamy już ręcznie. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Kurki należy dokładnie oczyścić i co większe tniemy na mniejsze kawałki.
- Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do niej kurki i tak smażymy całość kilka minut. Całość lekko studzimy.
- Do miski wbijamy jajka dodajemy śmietanę kremówkę i całość mieszamy. Następnie dodajemy kurki z cebulą i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Na cieście układamy plastry boczku i posypujemy całość startym żółtym serem. Delikatnie wylewamy masę jajeczną na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni bez termoobiegu na około 30- 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz