wtorek, 24 września 2013

Zupa grzybowa!

Mamy sezon grzybowy to trzeba z tego dobrodziejstwa korzystać. Dziś proponuję zupę grzybową ze świeżych podgrzybków! Do zupy wykorzystać możemy również inne grzyby - nawet te suszone po namoczeniu.


Potrzebujemy :
  • 4 duże ziemniaki
  • 1,5 bulionu drobiowego - może być ten z kostki  
  • 1 duża marchewka
  • pół małej pietruszki 
  • pełna miseczka grzybów drobno pokrojonych ( miseczka jak na zdjęciu) im więcej tym lepiej 
  • natka pietruszki 
  • symboliczny kawałek selera
  • liść laurowy 
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • ewentualnie 1 kostka grzybowa 
   Przygotowanie:
  • Grzyby należy dokładnie oczyścić i umyć a następnie pokroić na mniejsze części.
  • Grzyby wrzucamy do garnka z bulionem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami - gotujemy. 
  • Dodajemy marchewkę startą na średnich oczkach a seler i pietruszkę w całości.
  • Dodajemy także przyprawy.
  • Kiedy grzyby i ziemniaki zmiękną w małej ilości zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki i dolewamy do zupy. Mieszamy i sprawdzamy smak - jeśli  jest za  mało wyrazisty możemy dodać kostkę grzybową. 
  • Kiedy zupa troszkę przestygnie dodajemy 2 łyżki śmietany i pokrojoną drobno pietruszkę!
Smacznego!!!

1 komentarz: