Potrzebujemy :
- 4 duże ziemniaki
- 1,5 bulionu drobiowego - może być ten z kostki
- 1 duża marchewka
- pół małej pietruszki
- pełna miseczka grzybów drobno pokrojonych ( miseczka jak na zdjęciu) im więcej tym lepiej
- natka pietruszki
- symboliczny kawałek selera
- liść laurowy
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany 30 %
- ewentualnie 1 kostka grzybowa
- Grzyby należy dokładnie oczyścić i umyć a następnie pokroić na mniejsze części.
- Grzyby wrzucamy do garnka z bulionem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami - gotujemy.
- Dodajemy marchewkę startą na średnich oczkach a seler i pietruszkę w całości.
- Dodajemy także przyprawy.
- Kiedy grzyby i ziemniaki zmiękną w małej ilości zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki i dolewamy do zupy. Mieszamy i sprawdzamy smak - jeśli jest za mało wyrazisty możemy dodać kostkę grzybową.
- Kiedy zupa troszkę przestygnie dodajemy 2 łyżki śmietany i pokrojoną drobno pietruszkę!
Smacznego!!!
U mnie dziś też taka zupka królowała :) Bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuń