środa, 18 września 2013

Tarta z malinami czyli kruche ciasto z malinami!

Tarta z malinami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast! Robi się szybko i przyjemnie a smakuje obłędnie! Ja podaje to ciasto ze świeżo ubitą bitą śmietaną - pyszne połączenie!


Potrzebujemy : na ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 125g  masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12% ( robiłam raz bez śmietany i też było ok)
  • maliny - ilość wg uznania 
  • cukier puder wg uznania - jeśli maliny są słodkie to symboliczną ilość. 
         na kruszonkę :
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 80 g masła 

 Przygotowanie:

  •  Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki. 
  • Co do ciasta, mam na niego świetny sposób : do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i na końcu masło pokrojone w małe kawałeczki. I ciasto wyrabiam mikserem :) Miksuję aż masło połączy się z mąką a następnie dodaję 3 żółtka i znów wszystko miksuję. Wyjmuję pióra miksera i ręcznie wyrabiam chwilkę i  formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut żeby łatwiej było wylepić formę. Kulę następnie dzielę na 4 części.
  •  3/4 ciasta  wylepiamy na formę i widelcem robimy nakłucia na całości.
  • Oczyszczone maliny układam na cieście. Całość malin posypuje cukrem pudrem, jego ilość zależy od tego jak słodkie są maliny.
  • Pozostałą 1/4 ciasta ścieram na dużych oczkach na maliny. Dzięki temu owoce są jak w cieście a nie tylko pod chrupiącą kruszonką :)
  • Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy kruszonką całe ciasto.
  • Wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25-30 minut.


 Smacznego

2 komentarze:

  1. mi jeszcze nigdy nie wyło naprawdę dobre kruche ciasto, w tartach przerzuciłam się na francuskie :P Twoje wygląda super !!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis dla ignoranta kuchennego, którym jestem:)
    prosto, szybko i na temat,
    rodzina wyjadła jeszcze ciepłe ciasto z blachy i nie szczedziła pochwał
    dzieki

    OdpowiedzUsuń