Potrzebujemy : na ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 125g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 12% ( robiłam raz bez śmietany i też było ok)
- maliny - ilość wg uznania
- cukier puder wg uznania - jeśli maliny są słodkie to symboliczną ilość.
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g masła
Przygotowanie:
- Robimy kruszonkę - na stolnice wysypujemy mąkę i cukier puder, następnie dodajemy masło i wszystko siekamy nożem. Kiedy masło jest posiekane zaczynamy ręczenie je wyrabiać. Robimy kulkę wkładamy ją w woreczek foliowy i wrzucamy do lodówki.
- Co do ciasta, mam na niego świetny sposób : do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i na końcu masło pokrojone w małe kawałeczki. I ciasto wyrabiam mikserem :) Miksuję aż masło połączy się z mąką a następnie dodaję 3 żółtka i znów wszystko miksuję. Wyjmuję pióra miksera i ręcznie wyrabiam chwilkę i formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na 30 minut żeby łatwiej było wylepić formę. Kulę następnie dzielę na 4 części.
- 3/4 ciasta wylepiamy na formę i widelcem robimy nakłucia na całości.
- Oczyszczone maliny układam na cieście. Całość malin posypuje cukrem pudrem, jego ilość zależy od tego jak słodkie są maliny.
- Pozostałą 1/4 ciasta ścieram na dużych oczkach na maliny. Dzięki temu owoce są jak w cieście a nie tylko pod chrupiącą kruszonką :)
- Wyjmujemy z lodówki kulkę ciasta i ścieramy ją na grubych oczkach. Posypujemy kruszonką całe ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25-30 minut.
Smacznego
mi jeszcze nigdy nie wyło naprawdę dobre kruche ciasto, w tartach przerzuciłam się na francuskie :P Twoje wygląda super !!
OdpowiedzUsuńfajny przepis dla ignoranta kuchennego, którym jestem:)
OdpowiedzUsuńprosto, szybko i na temat,
rodzina wyjadła jeszcze ciepłe ciasto z blachy i nie szczedziła pochwał
dzieki