Potrzebujemy :
- 4 duże ziemniaki
 - 1,5 bulionu drobiowego - może być ten z kostki
 - 1 duża marchewka
 - pół małej pietruszki
 - pełna miseczka grzybów drobno pokrojonych ( miseczka jak na zdjęciu) im więcej tym lepiej
 - natka pietruszki
 - symboliczny kawałek selera
 - liść laurowy
 - sól i pieprz
 - 1 łyżka mąki
 - 2 łyżki śmietany 30 %
 - ewentualnie 1 kostka grzybowa
 
- Grzyby należy dokładnie oczyścić i umyć a następnie pokroić na mniejsze części.
 - Grzyby wrzucamy do garnka z bulionem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami - gotujemy.
 - Dodajemy marchewkę startą na średnich oczkach a seler i pietruszkę w całości.
 - Dodajemy także przyprawy.
 - Kiedy grzyby i ziemniaki zmiękną w małej ilości zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki i dolewamy do zupy. Mieszamy i sprawdzamy smak - jeśli jest za mało wyrazisty możemy dodać kostkę grzybową.
 - Kiedy zupa troszkę przestygnie dodajemy 2 łyżki śmietany i pokrojoną drobno pietruszkę!
 
Smacznego!!! 

 
U mnie dziś też taka zupka królowała :) Bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuń