Potrzebujemy:
na ciasto:
- 4,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczka sody
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 kostka masła
- 4 banany
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki
- mleko
- 1/2 kostki masła
- 500 ml śmietany 30%
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml masy kajmakowej/ krówki
Wykonanie:
- Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Należy przesiać mąkę z sodą, następnie siekamy z masłem, robimy w środku dołeczek i kolejno dodajemy roztrzepane jajka, miód , cukier i zagniatamy całość na gładkie ciasto. Teraz należy podzielić ciasto na trzy części . Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki by je schłodzić (ułatwi to dalszą pracę). Rozwałkowujemy jedno ciasto i wykładamy nim formę. Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy i pieczemy oddzielnie w temperaturze 150 stopni. Tak by otrzymać trzy placki.Ciasta pieczemy w temperaturze 150 stopni góra dół przez 10-15 minut. Ciasto po upieczeniu ma ciemny kolor i jest lekko twardawe.
- Robimy budyń wg wskazówek na opakowaniu - z tym że dodajemy 1 łyżkę mąki ( mieszamy ją z budyniem) i zagotowujemy razem.
- Banany rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Do bananów dodajemy przestudzony budyń.
- Ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo budyń z bananami.
- Całość wylewamy na pierwszy placek ciasta i przykładamy go drugim
- Następnie w minimalnej ilości wody rozpuszczamy żelatynę.
- Ubijamy bitą śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru i pod koniec ubijania dolewamy przestygniętą żelatynę i całość miksujemy jeszcze przez chwilę.
- Masę wylewamy na placek i przykładamy ostatnim - ten z kolei smarujemy masą kajmakową i wstawiamy do lodówki!
- Ciasto najlepsze jest następnego dnia!
Smacznego!!!
Wspaniałe,lubię kiedy blaty do przełożenia ciasta są miodowe.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł bananowej masy z nutą piernikową
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Banan i piernik? Ciekawe połączenie, nie próbowałam nigdy takiego.
OdpowiedzUsuń