wtorek, 1 października 2013

Ciasto z bananami czyli mój bananowiec!

Ciasto jest całkowicie mojego pomysłu i powstało z przypadku. Synek pogardził bananami i nie chciał ich zjeść. Postanowiłam nie czekać aż się popsują i zrobiłam z nich ciasto! Było pyszne dlatego też dziele się przepisem!


Potrzebujemy:
                       na ciasto:
  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczka sody
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła 
                      na  krem bananowy:
  • 4 banany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki 
  • mleko 
  • 1/2 kostki masła
                    na krem śmietanowy:
  • 500 ml  śmietany 30%
  • 1 czubata  łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
                   na wierzch:
  • 200 ml masy kajmakowej/ krówki 

 Wykonanie:

  • Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Należy przesiać mąkę z sodą, następnie siekamy z masłem, robimy w środku dołeczek i kolejno dodajemy roztrzepane jajka, miód , cukier i zagniatamy całość na gładkie ciasto. Teraz należy podzielić ciasto na trzy części . Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki by je schłodzić (ułatwi to dalszą pracę). Rozwałkowujemy jedno ciasto i wykładamy nim formę. Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy i pieczemy oddzielnie w temperaturze 150 stopni. Tak by otrzymać trzy placki.Ciasta pieczemy w temperaturze 150 stopni góra dół przez 10-15 minut. Ciasto po upieczeniu ma ciemny kolor i jest lekko twardawe.
  • Robimy budyń wg wskazówek na opakowaniu - z tym że dodajemy 1 łyżkę mąki ( mieszamy ją z budyniem) i zagotowujemy razem.
  • Banany rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Do bananów dodajemy przestudzony budyń.
  • Ucieramy masło i dodajemy do  niego stopniowo budyń z bananami. 
  • Całość wylewamy na pierwszy placek ciasta i przykładamy go drugim
  • Następnie w minimalnej ilości wody rozpuszczamy żelatynę.
  • Ubijamy bitą śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru i pod koniec ubijania dolewamy przestygniętą żelatynę i całość miksujemy jeszcze przez chwilę. 
  • Masę wylewamy na placek i przykładamy ostatnim - ten z kolei smarujemy masą kajmakową i wstawiamy do lodówki!
  • Ciasto najlepsze jest następnego dnia! 
Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Wspaniałe,lubię kiedy blaty do przełożenia ciasta są miodowe.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł bananowej masy z nutą piernikową

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Banan i piernik? Ciekawe połączenie, nie próbowałam nigdy takiego.

    OdpowiedzUsuń