poniedziałek, 2 grudnia 2013

Szarlotka z budyniem !!!

Zapraszam na przepis na pyszną szarlotkę z budyniem! To ciasto o wyjątkowym smaku a zarazem banalnie prostym wykonaniu! Zdecydowanie najlepsza szarlotka jaką jadłam!

Potrzebujemy:

      Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 kostka masła - 200g
  • 1 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 i 1//2 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
  • 1 kg z okładem  jabłek
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu 
   Masa budyniowa:
  • 2 budynie bez cukru -  wg uznania waniliowy lub śmietankowy 
  • 5 łyżek cukru 
  • 850 ml mleka
  Przygotowanie:
  • Do dużej miski wsypuję obie mąki ,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko miksuję mikserem, kiedy powstanie coś na wzór kruszonki dodaje jajka i wyrabiam ciasto dłońmi aż będzie jednolite i gładkie.
  • Ciasto formuję w wałeczek i dzielę na dwie części. Jedną wkładam do lodówki a drugą do zamrażalnika. 
  • Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Odciskam sok i przesmażam je z cynamonem i brązowym cukrem. 
  • Przygotowuję budyń - w garnuszku gotuję 700 ml mleka z cukrem a w pozostałej ilości rozpuszczam budynie. Kiedy mleko się zagotuje dodaje rozmieszane budynie i mieszam aż całość zgęstnieje. 
  • Wyjmuję  ciasto z lodówki i rozwałkowuję a następnie przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
  • Na ciasto wykładam przesmażoną masę jabłkową.
  • Na jabłka wylewam jeszcze ciepły budyń i rozsmarowuje go po całości.
  • Ciasto z zamrażalki ścieram na tarce o grubych oczkach i pokrywam nic warstwę budyniu. 
  • Ciasto pieczemy góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Smacznego!!!
 

7 komentarzy:

  1. najlepsza wersja szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotkę z budyniem, oj ale mam smaka. Jabłka leżą w piwnicy, budyń w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, szarlotka z budyniem to zdecydowanie mój faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka boska ta szarlotka! I z budyniem - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie wymiaryformy aby dòl ciasta niebyl za cienki i wystarczylo na gure



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary to :25x36 , to standardowa duża forma. Pozdrawiam

      Usuń
  6. ja dałam dół z przepisu (tylko1/2 porcji) na górę wrzuciłam kruszonkę -ale pycha!

    OdpowiedzUsuń