niedziela, 22 grudnia 2013

Pasztet z białej fasoli!

Dziś zapraszam na propozycję pasztetu bezmięsnego!!! Wyjątkowy , smaczny a zarazem rzadko spotykany. Jest świetną potrawą wigilijna i idealnie komponuje się z kiszonym ogórkiem! gorąco polecam !!! Polecam piec pasztet w małej keksówce - ja piekłam w dużej dlatego jest znacznie niższy.


Potrzebujemy:
  • dwie szklanki fasoli 
  • dwie duże cebule
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • sól
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • 2 kuleczki ziela angielskiego 
  • 2 małe liście laurowe
 Przygotowanie:
  • Fasolę należy namoczyć najlepiej przez dobę, dwukrotnie zmieniając wodę. Gotujemy fasolę w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego  i liści laurowych.do miękkości.
  • Cebulę obieramy kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju. 
  • Marchewkę gotujemy do miękkości.
  • Fasolę razem z marchewką i cebulą miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
  • Dodajemy jajka olej i przyprawy a na koniec zagęszczamy bułką tartą.
  • Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką i przekładamy do keksówki.
  • Pasztet pieczemy góra-dół przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.




Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Pasztet wygląda przepysznie! Nigdy nie jadłam z takimi składnikami :) Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń