Potrzebujemy:
- dwie szklanki fasoli
- dwie duże cebule
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ugotowane marchewki
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 jajka
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 2 małe liście laurowe
- Fasolę należy namoczyć najlepiej przez dobę, dwukrotnie zmieniając wodę. Gotujemy fasolę w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.do miękkości.
- Cebulę obieramy kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.
- Marchewkę gotujemy do miękkości.
- Fasolę razem z marchewką i cebulą miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
- Dodajemy jajka olej i przyprawy a na koniec zagęszczamy bułką tartą.
- Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką i przekładamy do keksówki.
- Pasztet pieczemy góra-dół przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!!
Pasztet wygląda przepysznie! Nigdy nie jadłam z takimi składnikami :) Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń