Potrzebujemy:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1 kostka masła - 200g
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka rozmiar M
- 1 i 1//2 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg z okładem jabłek
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 2 budynie bez cukru - wg uznania waniliowy lub śmietankowy
- 5 łyżek cukru
- 850 ml mleka
- Do dużej miski wsypuję obie mąki ,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko miksuję mikserem, kiedy powstanie coś na wzór kruszonki dodaje jajka i wyrabiam ciasto dłońmi aż będzie jednolite i gładkie.
- Ciasto formuję w wałeczek i dzielę na dwie części. Jedną wkładam do lodówki a drugą do zamrażalnika.
- Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Odciskam sok i przesmażam je z cynamonem i brązowym cukrem.
- Przygotowuję budyń - w garnuszku gotuję 700 ml mleka z cukrem a w pozostałej ilości rozpuszczam budynie. Kiedy mleko się zagotuje dodaje rozmieszane budynie i mieszam aż całość zgęstnieje.
- Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję a następnie przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Na ciasto wykładam przesmażoną masę jabłkową.
- Na jabłka wylewam jeszcze ciepły budyń i rozsmarowuje go po całości.
- Ciasto z zamrażalki ścieram na tarce o grubych oczkach i pokrywam nic warstwę budyniu.
- Ciasto pieczemy góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Smacznego!!!
najlepsza wersja szarlotki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę z budyniem, oj ale mam smaka. Jabłka leżą w piwnicy, budyń w szafce :)
OdpowiedzUsuńMniam, szarlotka z budyniem to zdecydowanie mój faworyt :)
OdpowiedzUsuńJaka boska ta szarlotka! I z budyniem - rewelacja!
OdpowiedzUsuńjakie wymiaryformy aby dòl ciasta niebyl za cienki i wystarczylo na gure
OdpowiedzUsuńwymiary to :25x36 , to standardowa duża forma. Pozdrawiam
Usuńja dałam dół z przepisu (tylko1/2 porcji) na górę wrzuciłam kruszonkę -ale pycha!
OdpowiedzUsuń