wtorek, 31 grudnia 2013

Śledź korzenny!

Śledź  korzenny brzmi dość dziwacznie! Przyznam szczerze że sama miałam duże wątpliwości przygotowując go na kolację wigilijną. Zupełnie nie potrzebnie się obawiałam - był pyszny! Śledzie są wyraziste w smaku ale przyprawy korzenne ich nie dominują! Polecam spróbować!


Potrzebujemy:
  • 250 g śledzi typu matjas z oleju
  • pół szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki octu 
  • 4 goździki 
  • sól i pieprz
  • 1 duża  łyżka płynnego miodu
 Przygotowanie:
  • Śledzie kroimy na mniejsze części i układamy w słoiczku.
  • Olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przyprawy i na koniec ocet i studzimy całość.
  • Śledzie zalewamy zimna już zalewą i pozostawiamy na 24 godziny w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz