sobota, 11 stycznia 2014

Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami

Smaczne i szybkie, idealne na danie wigilijne lub jako imprezowa przekąska. Najlepiej przygotować je na 3-5 dni wcześniej- dzięki temu smaki świetnie się połączą! Gorąco polecam troszkę inną wersję śledzika w oleju.


Potrzebujemy:
  • 250 g śledzi ala matjas lub wcześniej namoczonych śledzi beczkowych
  • 1 dużą cebulę 
  • 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 
  • 0,5 szklanki oleju z pod pomidorów 
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 2 łyżki kaparów 
  • szczypta pieprzu 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 duży ząbek czosnku 
Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oleju. 
  • Śledzie kroimy na mniejsze części. 
  • Suszone pomidory i kapary drobno kroimy.
  • Do miski wkładamy przesmażoną cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone, kapary,pieprz, miód oraz oleje.
  • Całość dobrze mieszamy. 
  • Na sód wybranego naczynia układamy śledzie i polewamy je powstałą zalewą, nastęna warstwa śledzi i znów zalewa. 
  • Zalewa musi pokrywać dokładnie śledzie.
  • Odstawiamy do lodówki na 3 do 5 dni. 
Smacznego!!!

1 komentarz: