wtorek, 22 października 2013

Ciasto SHREK

         Szrek to bardzo smaczne ciasto! Należy do ciast lekko słodkich i orzeźwiających. Mi osobiście smakiem przypomina sernik na zimno! Pewnie przez dodatek pianki! Polecam to zielone ciasto - dzieci się zajadają! A i dorosłym smakuje!
 

Produkty potrzebne do wykonania ciasta w blasze o wymiarach 25x36

Biszkopt:

  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka oleju 
Zielona masa:
  • 1 butelka 900 ml soku Pysio Kiwi jabłko banan - może być również zielony sok Kubuś 
  • 2 budynie śmietankowe i 1 waniliowy 
 Pianka:
  • 2 galaretki agrestowe
  • śmietana 30% 500 ml 
Do wykończenia :
  • 2 galaretki o smaku kiwi
  • 1 duże opakowanie delicji wiśniowych lub malinowych
  • do dekoracji liście mięty 
 


Wykonanie:

  • Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: należy oddzielić żółtka od białek, następnie ubić białka ze szczyptą soli.Stopniowo do białek dosypujemy cukier ciągle mieszając a potem pojedynczo dodajemy żółtka z łyżeczką oleju . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Ważne, aby mąkę z masą łączyć mieszając delikatnie łyżką, tak aby piana nie opadła. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Gdy biszkopt zrobi się złoty pozostawiamy go do wystudzenia w piekarniku aby nie opadł. 
  • Odlewamy szklankę soku i rozpuszczamy w niej 3 budynie. Resztę soku należy zagotować a następie przelać budynie i szybko rozmieszać żeby nie powstały grudki. Kiedy masa będzie gęsta należy przelać ją na wystudzony biszkopt i zostawić do ostygnięcia.Na tej masie układamy ciasteczka.
  • 2 galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę i pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i wystudziną galaretkę. Ubijamy jeszcze chwilę i całość przelewamy na zieloną warstwę wyłożoną delicjami . Wstawiamy do lodówki aby wszystko się połączyło i aby galaretka ścięła śmietankę. 
  • Na piankowej warstwie możemy ułożyć dla dekoracji listki mięty. Trzeba jednak pamiętać że po dwóch dniach one niestety ściemnieją i nie będą wyglądać już tak apetycznie! Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, studzimy i zalewamy piankową warstwę. Robimy to delikatnie aby nie odlepić listków!
  • Wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach ciasto jest gotowe! 
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Ciągle odkładam jego zrobienie... A wygląda tak pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, ale powiem Ci, że zdecydowanie lepsze jest bez delicji :) - wtedy ciasto ma bardziej pasującą do siebie konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń