wtorek, 5 listopada 2013

Kotlety z jajek!

Kotlety z jajek to świetny pomysł na piątkowy obiad! Smakują świetnie zarówno na ciepło jaki na zimno. Robi się je niezwykle szybko a i nie wymagają dużej ilości produktów. Tani obiad - ale jaki smaczny obiad!


Potrzebujemy:
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 wczorajsza kajzerka namoczona w mleku 
  • bułka tarta 
  • 1 jajko surowe
  • sól
  • pieprz 
  • 1 duża cebula
  • mały kawałeczek sera 
  • olej 
  • koperek lub szczypiorek - wg uznania - a może być i bez! 
Przygotowanie:
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie smażymy na łyżce oleju.
  • W miseczce widelcem zgniatamy ugotowane na twardo jajka  na miazgę.
  • Kajzerkę namaczamy w mleku a następnie ją mocno odciskamy.
  • Do jajek dodajemy przesmażoną cebulę , kajzerkę, sól, pieprz, wbijamy jedno całe jajko i dosypujemy bułkę tartą. Konsystencja ma być taka jak na zwykłe kotlety mielone. 
  • Całość najlepiej wyrabiać ręką! 
  • Dodajemy koperek lub szczypiorek, wyrabiamy i formujemy kotleciki.
  • Maczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.


                                                                              Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je, kojarzą mi się z podstawówką, mają taki charakterystyczny zapach :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiła je moja 6 letnia córka :) boskie!

    OdpowiedzUsuń