środa, 24 kwietnia 2013

Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego


Dziś przepis na  bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Przygotowanie ich trwa zaledwie kilka minut, więc nadają się idealnie na wizytę niespodziewanych gości.

ślimaczki

Potrzebujemy:
  • ciasto francuskie
  • brązowy cukier
  • rodzynki
  • cynamon
 Przygotowanie:
  • Garść rodzynek zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. 
  • Ciasto francuskie należy rozwinąć i lekko rozwałkować. 
  • Ciasto posypujemy dość obficie brązowym cukrem a następnie posypujemy je cynamonem i odciśniętymi rodzynkami. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon i tniemy plasterki grubości około 1-1,5 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ślimaczki (troszkę je przy tym formujemy) należy zachować małe odstępy. Ślimaczki pieczemy około 10 minut w temperaturze 220 stopni.


Ślimaczki

Smacznego!

1 komentarz: