Produkty potrzebne do wykonania ciasta w blasze o wymiarach 25x36
- 4,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczka sody
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietankowe ( robimy wg przepisu z opakowania)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki masła
- 3 garście orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
- Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Należy przesiać mąkę z sodą, następnie siekamy z masłem, robimy w środku dołeczek i kolejno dodajemy roztrzepane jajka, miód , cukier i zagniatamy całość na gładkie ciasto. Teraz należy podzielić ciasto na trzy części 2/3 to będzie nasz spód a pozostała 1/3 to góra. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki by je schłodzić (ułatwi to dalszą pracę). Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim naszą formę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy i pieczemy oddzielnie w temperaturze 150 stopni. Dół potrzebuje 30 minut w piekarniku zaś górny placek około 20-25 minut. Ciasto po upieczeniu ma ciemny kolor i jest stosunkowo twarde (trochę jak pierniczki).
- Teraz zabieramy się za krem. Gotujemy budyń zgodnie z wskazówkami z opakowania. Studzimy go i jeśli będzie dość rzadki lejący dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest gęsty nie dodajemy. Ucieramy masło a następnie dodajemy stopniowo budyń i ucieramy jeszcze przez chwilę - i gotowe.
- Roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy miód i cukier. Kiedy wszystko już ładnie się rozpuści dodajemy orzechy. Jedną garść całych orzechów , jedną takich zgniecionych dłonią i jedną garść bardzo drobno zmielonych (wkładamy do torebeczki i tłuczek idzie w ruch). Wszystko mieszamy i czekamy aż trochę przestygnie.
Ciasto potrzebuje 1 dnia żeby się przegryźć. Ciasto zbierze wilgoć budyniu i całość będzie naprawdę pyszna!
Smacznego!
smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńJuż wypróbowane. Pyszne! Szczególnie da drugi dzień, jak ciasto zmięknie i przejdzie kremem.
OdpowiedzUsuń