sobota, 6 kwietnia 2013

Orzechowiec

 Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne ciasto z orzechami i miodem. Efekt końcowy wygląda tak:


Produkty potrzebne do wykonania ciasta w blasze o wymiarach 25x36
  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczka sody
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła
Krem:
  • 2 budynie śmietankowe ( robimy wg przepisu z opakowania) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
  • Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Należy przesiać mąkę z sodą, następnie siekamy z masłem, robimy w środku dołeczek i kolejno dodajemy roztrzepane jajka, miód , cukier i zagniatamy całość na gładkie ciasto. Teraz należy podzielić ciasto na trzy części 2/3 to będzie nasz spód a pozostała 1/3 to góra. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki by je schłodzić (ułatwi to dalszą pracę). Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim naszą formę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy i pieczemy oddzielnie w temperaturze 150 stopni. Dół potrzebuje 30 minut w piekarniku zaś górny placek około 20-25 minut. Ciasto po upieczeniu ma ciemny kolor i jest stosunkowo twarde (trochę jak pierniczki).
  • Teraz zabieramy się za krem. Gotujemy budyń zgodnie z wskazówkami z opakowania. Studzimy go i jeśli będzie dość rzadki lejący dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest gęsty nie dodajemy. Ucieramy masło a następnie dodajemy stopniowo budyń i ucieramy jeszcze przez chwilę - i gotowe.
  • Roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy miód i cukier. Kiedy wszystko już ładnie się rozpuści dodajemy orzechy. Jedną garść całych orzechów , jedną takich zgniecionych dłonią i jedną garść bardzo drobno zmielonych (wkładamy do torebeczki i tłuczek idzie w ruch). Wszystko mieszamy i czekamy aż trochę przestygnie. 
Na koniec na dolną przestygniętą część wylewamy budyń, przykrywamy górnym plackiem i polewamy polewą orzechową, wkładamy do lodówki. I gotowe!

Ciasto potrzebuje 1 dnia żeby się przegryźć. Ciasto zbierze wilgoć budyniu i całość będzie naprawdę pyszna!

Smacznego!










2 komentarze:

  1. Już wypróbowane. Pyszne! Szczególnie da drugi dzień, jak ciasto zmięknie i przejdzie kremem.

    OdpowiedzUsuń