wtorek, 9 kwietnia 2013

Szarlotka na biszkopcie


Produkty potrzebne do wykonania ciasta w blasze o wymiarach 25x36

Biszkopt:
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 5 jajek\
  • 1 łyżeczka oleju

Mus jabłkowy:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 galaretka cytrynowa

Śmietanowa czapa:
  • 0,5 litra śmietany 30% lub 36%
  • 2 śnieżki
Do ozdoby użyłam jednego opakowania polewy do ciast o smaku mlecznej czekolady.

Wykonanie:
  • Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: należy oddzielić żółtka od białek, następnie ubić białka ze szczyptą soli.Stopniowo do białek dosypujemy cukier ciągle mieszając a potem pojedynczo dodajemy żółtka z łyżeczką oleju . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Ważne, aby mąkę z masą łączyć mieszając delikatnie łyżką, tak aby piana nie opadła. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Gdy biszkopt zrobi się złoty pozostawiamy go do wystudzenia w piekarniku aby nie opadł. 
  • Jabłka należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach a następnie odcisnąć nadmiar soku. W zależności od tego jak słodkie są jabłka dosypujemy cukru według gustu. Jabłka należy przesmażać na patelni około 20 minut na niewielkim ogniu. Czekamy do momentu, aż uzyskamy coś na wzór dżemu, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę. Mieszamy przez chwilę do momentu połączenia się składników. 
  • Na wystudzony biszkopt wykładamy masę i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Do śmietany dosypujemy śnieżkę i ubijamy na sztywną pianę. 
  • Kiedy masa jabłkowa jest wystudzona przekładamy na nią bitą śmietanę, wkładamy do lodówki i kiedy już wszystko ładnie stężeje dekorujemy polewą czekoladową!
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz