To bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga dużo pracy. Do wykonania tego ciasta nie potrzeba także większych zdolności kulinarnych. Ciasto w smaku przypomina popularny batonik, jeśli lubisz ciasta z dodatkiem kokosa zachęcam do wypróbowania.
Do wykonania biszkoptu:
- 5 jajek
- 3/4 mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki masła
- mleko
- cukier
- wiórki kokosowe 200 g
- 1 kieliszek malibu
- Tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu należy ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy kolejno po jednym żółtku i na koniec 2 łyżki oleju. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżą.
- Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Teraz możemy przystąpić do zrobienia kremu kokosowego. W garnku gotujemy mleko, dodajemy do niego 3 łyżki masła i dalej robimy budyń (wg wskazówek na opakowaniu). Na koniec do przestudzonego budyniu dodajemy wiórki kokosowe i malibu, wszystko razem mieszamy mikserem.
- Na przestudzony biszkopt przekładamy masę kokosową i wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut.
- Polewę możemy wykonać ze zwykłej rozpuszczonej tabliczki czekolady lub zakupić gotową polewę.
- Dekorujemy ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!!!
biorę w ciemno:) kocham kokosa!:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam kokos i wszystko co z nim związane:) Zaraz ugryzę monitor:)
OdpowiedzUsuń