wtorek, 14 maja 2013

Bounty - ciasto o smaku popularnego batonika

To bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga dużo pracy. Do wykonania tego ciasta nie potrzeba także większych zdolności kulinarnych. Ciasto w smaku przypomina popularny batonik, jeśli lubisz ciasta z dodatkiem kokosa zachęcam do wypróbowania.


Potrzebujemy:
Do wykonania biszkoptu:
  • 5 jajek
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Do wykonania masy kremowej:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki masła
  • mleko
  • cukier
  • wiórki kokosowe 200 g 
  • 1 kieliszek malibu 
 Przygotowanie:
  • Tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu należy ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitych  białek dodajemy kolejno po jednym żółtku i  na koniec 2 łyżki oleju. Do masy jajecznej dosypujemy mąkę kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżą. 
  • Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  •  Teraz możemy przystąpić do zrobienia kremu kokosowego. W garnku gotujemy mleko, dodajemy do niego 3 łyżki masła i dalej robimy budyń (wg wskazówek na opakowaniu). Na koniec do przestudzonego budyniu dodajemy wiórki kokosowe i malibu, wszystko razem mieszamy mikserem.
  • Na przestudzony biszkopt przekładamy masę kokosową i wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut.
  • Polewę możemy wykonać ze zwykłej rozpuszczonej tabliczki czekolady lub zakupić gotową polewę.
  • Dekorujemy ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

Smacznego!!!

2 komentarze: