Produkty potrzebne do wykonania ciasta:
- 1kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 30g drożdży
- 1 łyżka soli
- mak
- 1 jajko do posmarowania bułek
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,3 kg kapusty kiszonej
- 1 garście suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe - małe
- 1 małe cebule
- olej
- Kiszoną kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie by straciła trochę na kwaśności. Po odciśnięciu kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnuszka, podlewamy troszkę wodą ( tak do 1/3 wysokości kapusty) polewamy odrobiną oleju i mieszamy.
- Grzyby należy namoczyć i kilkukrotnie wypłukać. Kroimy je drobno i wraz z cebulą pokrojoną w piórka dodajemy do garnuszka.
- Wstawiamy na mały gaz i dość często mieszamy. Dusimy tak pod przykryciem około 40 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia.
- Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem, następnie dodajemy 500 gram mąki i całość wyrabiamy - pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Gdy ciasto lekko wyrośnie dodajemy mąkę oraz sól i dokładnie wyrabiamy. Moja rada jest taka żeby mąkę dosypywać stopniowo - w przepisie podany jest kilogram ale to różnie bywa. Jeśli ciasto przestało lepić się do dłoni to mąki wystarczy. Mi zazwyczaj zostaje troszkę mąki myślę że około 150 -200g.
- Ciasto podzieliłam na 14 małych części - moje bułeczki to wersja mini.
- Taką porcję ciasta delikatnie rozpłaszczam i wkładam do środka łyżkę farszu, całość dokładnie zalepiam.
- Pozostawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Bułeczki smaruję rozmąconym jajkiem i układam na papierze do pieczenia. Taką kropkę nad i stanowi mak, którym posypuję bułeczki.
- Pieczemy około 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!!!
Na pewno są smaczne ;)
OdpowiedzUsuń