Potrzebujemy:
- 2 duże piersi drobiowe
- śliwki suszone
- majeranek
- zioła prowansalskie
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
- przyprawa do kurczaka
- olej
- sznurek bawełniany
- rękaw do pieczenia
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i lekko je rozbijamy
- W małym garnuszku gotujemy garść śliwek
- Rozbite lekko mięso smarujemy oliwą i obsypujemy przyprawą do kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Większą pierś układamy na desce, nakładamy na jej środek odsączone śliwki i okrywamy drugą piersią.
- Całość szczelnie owijamy sznurkiem bawełnianym. Możemy pomóc sobie dodatkowo wykałaczkami.
- Wierzch obsypujemy majerankiem ziołami prowansalskimi i obkładamy pociętą w pióra cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem.
- Posypujemy lekko solą i pieprzem.
- Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut w 180 stopniach.
- Po upływie tego czasu musimy mięso wystudzić nie nacinając go.
- Najlepiej rozciąć rękaw i pozostawić wędlinę do wystudzenia. Dzięki temu mięso będzie soczyste.
- Sznurek zdejmujemy przed krojeniem.
Smacznego!!!
Wspaniale wygląda, bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj, to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuń